Artikelen

Wie is mijn naaste?

Rikkert Zuiderveld over de Nashville Verklaring

Artikel overgenomen van de Evangelische Omroep van 7 januari 2019

In onze rubriek ‘De Schijnwerper’ vragen we bekende christenen hun licht te laten schijnen over een thema dat hen na aan het hart gaat. Rikkert Zuiderveld reageert vandaag op de Nashville verklaring, waarin behoudend predikanten homoseksualiteit en transseksualiteit afwijzen. Rikkert komt met een poëtische reactie: hij antwoordt met de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

…en op de vraag ‘Wie is mijn naaste?’ antwoordde Jezus als volgt:
‘Een homo reisde van Nashville naar de Lage Landen en viel in handen van een paar potenrammers, die hem halfdood lieten liggen.
Bijgeval daalde een orthodoxe dominee af langs die weg en deze zag hem, maar ging aan de overzijde voorbij. Evenzo ging ook een politicus langs die plaats, maar ook hij ging aan de overzijde voorbij.’
Het wachten was op een voorbijganger die er geen mening op nahield, of op zijn minst zichzelf niet belangrijk genoeg vond om gelijk te hebben, of enige vorm van verschil of vijandschap te benadrukken. Iemand met olie en wijn, een ezel, een herberg en twee schellingen.
Die is nog niet gevonden.

…en op de vraag ‘Wie is mijn naaste?’ antwoordde ondergetekende als volgt:
‘Een orthodoxe dominee reisde van de Lage Landen naar Nashville en viel in handen van een paar journalisten, die hem halfdood lieten liggen.
Bijgeval daalde een homofiele man af langs de weg en deze zag hem, maar ging aan de overzijde voorbij. Evenzo ging een transgender langs die plaats, maar ook hij of zij ging aan de overzijde voorbij.’
Het wachten was op een voorbijganger die er geen mening op nahield, of op z’n minst zichzelf niet belangrijk genoeg vond om gelijk te hebben, of enige vorm van verschil of vijandschap te benadrukken. Iemand met een EHBO-kit, een auto, een hotel en een creditcard.
Die is nog niet gevonden.

…en op de vraag ‘Wie is mijn naaste?’ antwoordde niemand als volgt:
‘De barmhartigheid was onderweg in de geschiedenis en viel in handen van de gelijkhebbers, die haar halfdood lieten liggen. Om haar gezelschap te houden en haar lijden te verlichten, zijn wij op zoek naar voorbijgangers. Iedereen, met welke tekortkoming dan ook, is van harte uitgenodigd: politici, journalisten, dominees, ambulancebroeders, nachtzusters, Joden en Samaritanen, homo’s en hetero’s.’

Rikkert Zuiderveld.